Nu besteld, morgen in huis
2 jaar garantie
Grote eigen voorraad
Gratis verzending vanaf € 20,- NL en BE
Customer rating 9.1
SmarthomeKoning
 • Bekijk alle verlichting
  • Led strips
   Led strips
   Complete led strip sets, losse strips en losse onderdelen. Uitgebreid assortiment.
  • Led profielen
   Led profielen
   Aluminium profielen voor led strips. Verkrijgbaar in lengtes van 1 t/m 4 meter.
  • Slimme verlichting
   Slimme verlichting
   LED lampen, spots en strips bedienen met de smartphone en tablet. Android en iPhone App.
  • Bouwlampen
   Bouwlampen
   Uitgebreid assortiment LED bouwlampen. Voor particulier en professional.
  • Solar tuinverlichting
   Solar tuinverlichting
   Nieuwste generatie LED buitenlampen op zonne-energie. Hoge kwaliteit solar verlichting.
  • SmarthomeKoning
   SmarthomeKoning
   Alles voor uw smart home. Eenvoudig te bedienen met één gratis app.

Zigbee vs. wifi

Zigbee en wifi zijn twee populaire communicatieprotocollen voor smarthome-apparaten. Beide protocollen hebben hun eigen sterke en zwakke punten, daarom is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften om te bepalen welk protocol het meest geschikt is voor uw smarthome.

Wat is Zigbee?

Zigbee is speciaal ontworpen voor de communicatie tussen slimme apparaten in huis, zoals sensoren, schakelaars en thermostaten. Het gebruikt minder energie, wat betekent dat apparaten op batterijen, zoals rookmelders of slimme sloten, veel langer kunnen werken zonder dat de batterij vervangen hoeft te worden. 

Zigbee creëert ook een mesh-netwerk, waarbij elk apparaat in het netwerk kan helpen om signalen door te sturen. Dit zorgt voor een betrouwbare verbinding over grotere afstanden of door muren heen, zonder dat het hele netwerk afhankelijk is van één centraal punt.

Wat is Zigbee?

Wat is wifi?

Wifi, aan de andere kant, is krachtiger en kan veel meer data tegelijk verwerken, waardoor het ideaal is voor het surfen op internet, het streamen van video's en het downloaden van grote bestanden. Echter, omdat het meer energie verbruikt, is het minder geschikt voor apparaten die constant aan moeten staan zonder regelmatig van batterij te wisselen. 

Wifinetwerken zijn afhankelijk van een router als centraal punt voor toegang tot het internet, wat kan leiden tot problemen als het signaal niet sterk genoeg is om grote afstanden of fysieke belemmeringen te overbruggen. In een notendop, terwijl Zigbee gericht is op het efficiënt en betrouwbaar verbinden van een groot aantal kleinere apparaten op batterij, is wifi ontworpen voor hoge snelheid internettoegang en het ondersteunen van datarijke activiteiten.

Wat is wifi?

Wat zijn de verschillen tussen Zigbee en wifi?

Het belangrijkste verschil tussen Zigbee en wifi ligt in hun gebruik en ontwerp. Zigbee is geoptimaliseerd voor laag energieverbruik en betrouwbare communicatie over korte afstanden tussen vele apparaten. Het is ideaal voor het creëren van een naadloos netwerk van slimme apparaten die weinig data nodig hebben om te functioneren en op batterij werken.

Wifi, met zijn hoge energieverbruik en vermogen om grote hoeveelheden data te verwerken, is beter geschikt voor apparaten die intensieve datatransmissies vereisen.

Om de verschillen visueler en uitgebreider te maken hebben wij ze voor u op een rijtje gezet.

Zigbee vs wifi infographic

Conclusie Zigbee vs wifi

Voor een optimaal smart home systeem is het vaak het beste om een combinatie van zowel Zigbee als wifi te gebruiken. Zigbee is uw beste keuze voor het verbinden van een groot aantal kleine, apparaten op batterij die uw huis slim en geautomatiseerd maken. Wifi, aan de andere kant, ondersteunt uw behoefte aan hoge snelheid internettoegang en de connectiviteit van data-intensieve apparaten.

Door de sterke punten van beide technologieën te benutten, kunt u een slim, efficiënt en verbonden huis creëren dat aan al uw wensen voldoet.

De Smart Life app maakt het mogelijk om uw Zigbee en wifi apparaten tegelijkertijd te bedienen. Zo profiteert u van de mogelijkheden van beide protocollen.

26-03-24
Smart home informatie
+3173-7041102
Ma t/m vr van 9.00 tot 22.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur